Ιδιαίτερα μαθήματα από έμπειρους Φιλόλογους
Στην “ΟΙΚΟΜΑΘΕΙΑ” έμπειροι καθηγητές - Φιλόλογοι, όλοι απόφοιτοι αντιστοίχων τμημάτων Φιλολογίας ΑΕΙ, απ' όλη την Αττική, βοηθούν το μαθητή να καλύψει όλα τα επίπεδα γλωσσικής διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας (γραμματική, συντακτικό, λεξιλόγιο, κατανόηση κειμένου), αλλά και να αυξήσει το βαθμό κατανόησης του κειμένου (τι αναδεικνύεται μέσα από αυτό), ώστε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της Α' Γυμνασίου και να συνεχίσει την εκπαίδευσή του χωρίς κενά και με γερές βάσεις.
Στόχοι διδασκαλίας Αρχαίων Ελληνικών Α' Γυμνασίου
Στο μάθημα Αρχαία Ελληνικά ( ΜΤΦΡ ) Ομηρικά Έπη Οδύσσεια της Α' Γυμνασίου ο μαθητής γυρνάει περισσότερο από τρεις χιλιάδες χρόνια πίσω για να ακολουθήσει τον Οδυσσέα στο ταξίδι της επιστροφής του από την Τροία στην Ιθάκη.
Ο μαθητής γνωρίζει την Οδύσσεια ως ποίημα, δηλαδή ως λόγο οργανωμένο που θα τον εξοικειώσει σιγά - σιγά με τα μυστικά της λογοτεχνίας.
Σχολική ύλη ιδιαιτέρων μαθημάτων Αρχαίων Ελληνικών Α' Γυμνασίου
Η σχολική ύλη των Αρχαίων Ελληνικών ( ΜΤΦΡ ) Ομηρικά Έπη Οδύσσεια έχει ως στόχο να καταστήσει το μαθητή ικανό να:
- βιώσει τον οδυσσειακό μύθο με τα προβλήματά του και τις λύσεις που δίνονται,
- γνωρίσει τους ήρωες που υλοποιούν αυτόν το μύθο, με τις νοοτροπίες και τις αξίες που εκφράζουν, το ήθος και τα κίνητρα της συμπεριφοράς τους, μέσα στο πλαίσιο πάντα της εποχής τους,
- γνωρίσει μορφές κοινωνικής διαστρωμάτωσης και πολιτικής οργάνωσης: την καλοδιοικούμενη, όπως φαίνεται πολιτεία της Ιθάκης προ των Τρωικών και ανοργάνωτη τώρα, ελλείψει ηγέτη, την πρωτόγονη κοινωνία των Κυκλώπων, αλλά και την ιδεώδη όσο και ουτοπική κοινωνία των Φαιάκων κ.ά.,
- διαπιστώσει και να κατανοήσει πολιτισμικά στοιχεία μιας μακρινής εποχής, του 8 ου κυρίως αι. π. Χ., τόσο διαχρονικά όπως η ευθύνη του ανθρώπου για τις πράξεις του, η επιβράβευση του καλού και η τιμωρία του κακού, η απορριπτέα αυτοδικία κ.ά. Ακόμη, κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς, ήθη και έθιμα, στοιχεία υλικού πολιτισμού ( κατασκευές, χρηστικά αντικείμενα, τροφές κ.ά. ) όχι όμως αυτά καθεαυτά, αλλά ως πλαίσιο μέσα από το οποίο εκτυλίσσεται η δράση,
- γνωρίσει στοιχεία της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας,
- αισθανθεί τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και την αγροτική ζωή,
- συνειδητοποιήσει τον έντονο ανθρωποκεντρισμό της Οδύσσειας, που αναδεικνύει τις ικανότητες του ανθρώπου, καταφάσκει την ανθρώπινη ζωή και μας κάνει υπερήφανους για την ανθρώπινη υπόστασή μας,
- κατανοήσει την ποιητική μετάπλαση του οδυσσειακού μύθου με τεχνικές που παραμένουν αξεπέραστες, όπως η πρωτοπρόσωπη, τριτοπρόσωπη αφήγηση, η ειρωνεία, η αναδρομική αφήγηση κ.τ.λ.,
- διαπιστώσει την επίδραση της Οδύσσειας στη λογοτεχνία και στην τέχνη, αρχαία και νεότερη, ελληνική και ευρωπαϊκή, ή τη θεματική συγγένεια μεταξύ τους, αλλά και επιβιώσεις του έπους στα δημοτικά μας τραγούδια και στη νεοελληνική παράδοση.
Στο μάθημα Αρχαία Ελληνική Γλώσσας της Α' Γυμνασίου ο μαθητής έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει μια μορφή της ελληνικής γλώσσας, αυτήν που ονομάζουμε “Αρχαία Ελληνικά”.
Η σχολική ύλη της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας της Α΄Γυμνασίου έχει στόχο να καταστήσει το μαθητή ικανό να:
- γνωρίσει την πνευματική δημιουργία των αρχαίων Ελλήνων, με την οποία συνδέεται ο νεοελληνικός πολιτισμός και αποτέλεσε τη βάση για τη διαμόρφωση του ελληνορωμαϊκού και αργότερα δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού,
- επικοινωνήσει με κείμενα που προβάλλουν τη σπουδαιότητα του αρχαίου κόσμου, δηλαδή φωτίζουν σημαντικές στιγμές της αρχαίας ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς και περιλαμβάνουν τα κύρια σημεία για τη δημιουργία της εικόνας του αρχαίου κόσμου,
- ανακαλύψει και να εκτιμήσει την αξία των έργων των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων μέσα από τους βασικούς κανόνες και τη δομή της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, μέσα από τα πρωτότυπα κείμενα και να αποκτήσει έτσι μια πρώτη αίσθηση της αρμονίας, της πυκνότητας και της ποικιλίας αυτής της γλώσσας, όπως χρησιμοποιήθηκε στα κείμενα της κλασσικής εποχής.
Σχολικά Διαδραστικά Βιβλία
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε όλο το υλικό για την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και τα υπόλοιπα μαθήματα της Α' Γυμνασίου, έτσι όπως δίνεται στο ψηφιακό σχολείο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Διαδραστικά βιβλία: Α’ Γυμνασίου
Μπορείτε να δείτε όλα τα Διαδραστικά Βιβλία για Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ εδώ
Βρείτε τον κατάλληλο καθηγητή ιδιαιτέρων μαθημάτων
Συμπληρώστε τη Φόρμα Αναζήτησης Καθηγητή ή επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε τους στόχους & τις ανάγκες σας. Θα σας προτείνουμε τον καθηγητή που ταιριάζει στις δικές σας απαιτήσεις μέσα από έναν αριθμό καταξιωμένων καθηγητών, με φροντιστηριακή εμπειρία και πολυετή ενασχόληση με τα ιδιαίτερα μαθήματα.