Εφηβεία vs κλιμακτήριος

εφηβεια-vs-κλιμακτηριος

Στην αναπτυξιακή πορεία του ανθρώπου υπάρχουν τρεις μεγάλες ψυχολογικές κρίσεις:

η κρίση του βρεφονηπιακού αρνητισμού που συμβαίνει γύρω στα δυόμιση χρόνια της ζωής , της εφηβείας και τελευταία, η κρίση της μέσης ηλικίας.

Χαρακτηριστικό αυτών των κρίσεων είναι η επικέντρωση στον εαυτό εξαιτίας των ψυχολογικών μεταβολών που συντελούνται, η στροφή της προσοχής στις εσωτερικές διεργασίες και η κάποιου βαθμού αγνόηση των γύρω. Στατιστικά όταν το παιδί ή τα παιδιά είναι στην εφηβεία τότε οι γονείς περνούν τη φάση της κλιμακτηρίου, της κρίσης μέσης ηλικίας! Γι΄ αυτό πολλές φορές σε αυτή τη φάση ζωής της οικογένειας υπάρχει μεγάλη ένταση και εκνευρισμός, έχουμε λοιπόν δύο ψυχολογικές κρίσεις κάτω από την ίδια στέγη με εκρηκτικά, συχνά, αποτελέσματα!

Χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του εφήβου είναι: η τάση για ανεξαρτητοποίηση, η άρνηση (με το ‘όχι’ διαφοροποιεί τον εαυτό του από το περιβάλλον), η υποτίμηση και αμφισβήτηση των γονιών ως προτύπων, η τάση για απομόνωση η οποία είναι απαραίτητη για να ορίσει τον εαυτό του, η ανάγκη για σχέδια και όνειρα, και αντιφατικά στοιχεία όπως δειλία και θράσος, ρομαντισμός, αδιαφορία, ισχυρογνωμοσύνη, πείσμα.

Χαρακτηριστικά της κλιμακτηρίου: Στην φάση αυτή που αφορά και τα δύο φύλα (άσχετα αν έχουμε συνηθίσει να αναφερόμαστε με τον όρο κλιμακτήριο μόνο στις γυναίκες) το άτομο αισθάνεται, χωρίς απαραίτητα να το συνειδητοποιεί πλήρως, ότι η ζωή που απομένει είναι πιθανόν λιγότερη από αυτή που πέρασε… έρχεται λοιπόν ο απολογισμός. Αν ο απολογισμός είναι θετικός κι ο γονιός είναι ευχαριστημένος από τις προσωπικές και επαγγελματικές επιλογές και αποφάσεις, η κρίση βιώνεται ομαλά. Το ίδιο ομαλές είναι και οι συμπεριφορές του απέναντι στον έφηβο.  Αν ο απολογισμός είναι αρνητικός, τότε τα συναισθήματα δυσαρέσκειας, θυμού, αποτυχίας δημιουργούν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις εκνευρισμού, επιθετικότητας, μελαγχολίας, θρήνου, παραίτησης. Έτσι κατά τη διάρκεια της κρίσης άλλοι γονείς ‘ανθίζουν’ κι άλλοι ‘μαραίνονται’. Αυτό επηρεάζει πάντα  τη σχέση με τον έφηβο. Γιατί και ο γονιός που βρίσκεται στην κλιμακτήριο, κλείνεται στον κόσμο του…

Ο γονιός που βιώνει την κρίση μέσης ηλικίας, ξεχνά τον παιχνιδιάρικο τρόπο που αντιμετώπισε το τρίχρονο παιδί του ή τον προστατευτικό τρόπο που αντιμετώπιζε το  δεκάχρονο συνεργάσιμο παιδί. Βυθίζεται στα δικά του ‘ψυχολογικά’ , δεν έχει υπομονή, περιμένει ο έφηβος να ακούσει με την πρώτη, εκνευρίζεται που δεν βγάζει τα ακουστικά , που πρέπει να επαναλάβει το ίδιο πράγμα δέκα φορές, ενοχλείται που ο έφηβος τον αναζητά μόνο όταν θέλει να ζητήσει χρήματα ή για να ΄παζαρέψει΄ τις ώρες εξόδου.

Αν λοιπόν είσαι γονιός που βρίσκεσαι σε αυτή τη φάση θυμήσου:  Το έφηβο παιδί σου, τώρα στη φάση που είναι, το γνωρίζεις από την αρχή! Δεν είναι ο Γιαννάκης, είναι ο Γιάννης που μπορεί να ήταν υπάκουος αλλά τώρα σε κοιτάζει με υποτιμητικό βλέμμα αμφισβητώντας την αυθεντία που μέχρι πρόσφατα σου αναγνώριζε… κι εσύ άλλωστε έχεις αλλάξει: δεν έχεις υπομονή, γκρινιάζεις, δεν ενθουσιάζεσαι πια, μπορεί να μετανιώνεις για πολλά. Εσύ είσαι ο ίδιος;

Αν προσπεράσεις το πρώτο σοκ μπορείς να ξαναχτίσεις με τον έφηβο μια νέα σχέση σιγά – σιγά, άλλωστε οι κρίσεις θέλουν πάντα το χρόνο τους, σεβόμενος περισσότερο το νέο άνθρωπο που έχεις απέναντί σου χωρίς να τον θεωρείς κτήμα σου που οφείλει να πραγματοποιήσει τις προσδοκίες σου. Όσο κι αν σε πληγώνει πρέπει να ξεχάσεις τον Γιαννάκη και να γνωρίσεις τον Γιάννη!

Πηγή: efiveia.gr

Δείτε ακόμα:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τον ιδανικό καθηγητή

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε
τους στόχους & τις ανάγκες σας.

Θα σας προτείνουμε τον καθηγητή που ταιριάζει στις δικές σας απαιτήσεις μέσα από έναν αριθμό καταξιωμένων καθηγητών, με φροντιστηριακή εμπειρία και πολυετή ενασχόληση με τα ιδιαίτερα μαθήματα

ποιοι είμαστε

no 1 icon dark green Επικοινωνείτε μαζί μας
  • τηλεφωνικά στο 210 9920730 και 211 0137862, ώρες 9:00 - 22:00 όλες τις ημέρες
  • με επίσκεψη στην έδρα μας, Κρήτης 37, Άγιος Δημήτριος, ώρες 10:00 - 20:00, κατόπιν συνεννόησης
  • μέσω e-mail:info@private-lesson.gr
  • συμπληρώνοντας εδώ τη Φόρμα Αναζήτησης Καθηγητών
  • μέσω facebook
no 2 icon orange Συζητάμε τις ανάγκες σας
Εντός μιας ημέρας ένας από τους συμβούλους μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας για να συζητήσετε το πλήρως προσαρμοσμένο σε εσάς πρόγραμμα παράδοσης ιδιαιτέρων μαθημάτων. Μπορεί να χρειαστεί να μάθουμε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες, όπως οι βαθμοί, ο στόχος, οι προσδοκίες σας, το ωρολόγιο πρόγραμμα κ.ά. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς γιατί έτσι θα μας βοηθήσετε να καθορίσουμε ποιός είναι ο ιδανικός καθηγητής για εσάς βάσει πάντα των αναγκών και των απαιτήσεων σας.
no 3 icon green Σας προτείνουμε τον κατάλληλο καθηγητή
Bάσει αυτών που μας ζητήσατε, θα έχετε μία ολοκληρωμένη πρόταση για τις επιλογές καθηγητών που έχουμε να σας προτείνουμε με όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.
 
Για την επιλογή και πρόταση του καθηγητή που κάνουμε δεν υπάρχει καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση.


Φόρμα αναζήτησης καθηγητών

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και ένας από τους συμβούλους μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας εντός μιας ημέρας για να συζητήσετε το πλήρως προσαρμοσμένο σε εσάς πρόγραμμα παράδοσης ιδιαιτέρων μαθημάτων.

Συμπληρώστε την ειδικότητα του καθηγητή που σας ενδιαφέρει, τον τίτλο ή το επίπεδο του μαθήματος και την περιοχή σας:

Ενδιαφέρομαι για:
στην περιοχή:

Στοιχεία επικοινωνίας

Όνομα:*
Email:*
Τηλέφωνο:
 Οικομάθεια
Μελίνας Μερκούρη 16, Αγ. Δημήτριος, 17342
Αθήνα - Αττική
210 9920730, 211 0137862
info@private-lesson.gr
facebook google plus youtube