Η σημασία της άσκησης στα παιδιά με διάσπαση προσοχής – υπερκινητικότητα!

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των παιδιών με διάσπαση προσοχής και/ή υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ), είναι η ανήσυχη και γεμάτη ενέργεια συμπεριφορά.
Άσκηση και υπερκινητικότητα

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των παιδιών με διάσπαση προσοχής και/ή υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ), είναι η ανήσυχη και γεμάτη ενέργεια συμπεριφορά.

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ μπορεί να δυσκολεύονται να μείνουν ακίνητα, όπως επίσης μπορεί να δυσκολεύονται να μη δείχνουν νευρικότητα ή ανησυχία ακόμα και αν τους ζητηθεί να το κάνουν έστω και για μικρό διάστημα.

Για να εκτονωθεί αυτή η ανεξάντλητη ενέργεια, τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ χρειάζονται αφθονία άσκησης! Οι έρευνες δείχνουν πως η άσκηση όχι μόνο βοηθάει τα παιδιά να εκτονώσουν ενέργεια, αλλά επίσης μπορεί να βοηθήσει σε θέματα όπως στην έλλειψη συγκέντρωσης, στην παρορμητικότητα και στις ελλιπείς κοινωνικές δεξιότητες

. Όσο πιο τακτική είναι η άσκηση, τόσο πιο θετικό αντίκτυπο έχει στα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ ενός παιδιού. Οι ειδικοί συνιστούν καθημερινή άσκηση τουλάχιστον 60 λεπτών η οποία μπορεί να περιλαμβάνει από μέτρια έως έντονη δραστηριότητα. Τέτοια άσκηση θα μπορούσε να είναι το ποδήλατο, η κολύμβηση, το ποδόσφαιρο κ.α.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξίζει να αναφερθεί, είναι πως η άσκηση στη φύση ή μια απλή 20λεπτη βόλτα με τα πόδια στο πάρκο, βοηθάει τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ να συγκεντρωθούν πιο εύκολα!

Πώς επιδρά η άσκηση στον εγκέφαλο;

Οι περισσότεροι ίσως πιστεύουμε πως η άσκηση είναι ωφέλιμη γιατί τονώνει τους μύες τους σώματός μας. Στην πραγματικότητα όμως η άσκηση μπορεί και κρατάει σε φόρμα και τον εγκέφαλο! Ας το δούμε αυτό πιο αναλυτικά.

Όταν τα παιδιά ασκούνται, ο εγκέφαλος απελευθερώνει χημικές ουσίες που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Αυτοί, περιλαμβάνουν την ντοπαμίνη και τη νορεπινεφρίνη οι οποίες μας βοηθούν να σκεφτόμαστε, να εστιάζουμε την προσοχή μας και να ελέγχουμε τη συμπεριφορά μας. Για να κατανοήσουμε όμως καλύτερα τη σημασία αυτών των χημικών ουσιών, σκεφτείτε πως τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ αυξάνουν τις ποσότητες των ουσιών αυτών στον εγκέφαλο.

Επομένως, είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι η άσκηση μπορεί να προσφέρει τα ίδια, αν όχι καλύτερα αποτελέσματα με τα φάρμακα μιας και μπορεί και το κάνει με φυσικό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, έχει βρεθεί πως τα παιδιά που ασκούνταν είχαν καλύτερη απόδοση στα τεστ προσοχής και είχαν λιγότερη παρορμητικότητα ακόμα και αν δεν έπαιρναν φάρμακα.

Τα οφέλη της άσκηση στον εγκέφαλο όμως δεν τελειώνουν εδώ. Η άσκηση αυξάνει τη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ μιας και μπορεί να έχουν μικρότερη ροή αίματος στα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη σκέψη, τη σχεδίαση, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά.

Η άσκηση βελτιώνει τα αιμοφόρα αγγεία και τη δομή του εγκεφάλου, κάτι που βοηθά την ικανότητα σκέψης. Επίσης, βελτιώνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε τμήματα που σχετίζονται με τη συμπεριφορά και την προσοχή.

Πώς η άσκηση βοηθά στη σκέψη και τη συμπεριφορά;

Μια ιδιαίτερη δυσκολία που έχουν τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ αφορά το σύνολο των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την επίλυση προβλημάτων που χρησιμοποιούμε για να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε. Για παράδειγμα, η έλλειψη αυτών των δεξιοτήτων μπορεί να δυσκολέψει το παιδί με ΔΕΠ-Υ να θυμηθεί τα καθήκοντά του ή να οργανώσει την τσάντα του. Η άσκηση έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει αυτούς τους τομείς των παιδιών με ΔΕΠ-Υ αλλά και όχι μόνο. Έρευνα έδειξε ότι 12 εβδομάδες άσκησης βελτίωσαν τις επιδόσεις μαθηματικών και ανάγνωσης όλων των παιδιών που συμμετείχαν στον πρόγραμμα αλλά ιδιαίτερα αυτών που έδειξαν σημάδια ΔΕΠ-Υ.

Επίσης, πολλά παιδιά με ΔΕΠ-Υ δυσκολεύονται με την κοινωνικοποίησή τους και τη συμπεριφορά τους. Η ενασχόληση με ένα άθλημα βοηθάει τα παιδιά να βελτιωθούν και σε αυτούς τους τομείς μιας και ενθαρρύνει τη συναναστροφή και συνεργασία με άλλα παιδιά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που ασκούνται έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, δεν διακόπτουν τους άλλους, έχουν λιγότερη επιθετική συμπεριφορά, φέρονται λιγότερο ανάρμοστα και παρορμητικά και συνεργάζονται πιο εύκολα.

Συνοψίζοντας, τα οφέλη της άσκησης είναι τεράστια δεδομένου πως βελτιώνονται οι γνωστικές επιδόσεις, η λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και η συμπεριφορά των παιδιών με ΔΕΠ-Υ. Η σωματική δραστηριότητα είναι σαφώς σημαντική για όλα τα παιδιά αλλά ειδικότερα για τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ αναφέρουν ειδικοί!

 

Πηγή : www.parentshelp.gr

Δείτε ακόμα:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τον ιδανικό καθηγητή

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε
τους στόχους & τις ανάγκες σας.

Θα σας προτείνουμε τον καθηγητή που ταιριάζει στις δικές σας απαιτήσεις μέσα από έναν αριθμό καταξιωμένων καθηγητών, με φροντιστηριακή εμπειρία και πολυετή ενασχόληση με τα ιδιαίτερα μαθήματα

ποιοι είμαστε

no 1 icon dark green Επικοινωνείτε μαζί μας
  • τηλεφωνικά στο 210 9920730 και 211 0137862, ώρες 9:00 - 22:00 όλες τις ημέρες
  • με επίσκεψη στην έδρα μας, Κρήτης 37, Άγιος Δημήτριος, ώρες 10:00 - 20:00, κατόπιν συνεννόησης
  • μέσω e-mail:info@private-lesson.gr
  • συμπληρώνοντας εδώ τη Φόρμα Αναζήτησης Καθηγητών
  • μέσω facebook
no 2 icon orange Συζητάμε τις ανάγκες σας
Εντός μιας ημέρας ένας από τους συμβούλους μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας για να συζητήσετε το πλήρως προσαρμοσμένο σε εσάς πρόγραμμα παράδοσης ιδιαιτέρων μαθημάτων. Μπορεί να χρειαστεί να μάθουμε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες, όπως οι βαθμοί, ο στόχος, οι προσδοκίες σας, το ωρολόγιο πρόγραμμα κ.ά. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς γιατί έτσι θα μας βοηθήσετε να καθορίσουμε ποιός είναι ο ιδανικός καθηγητής για εσάς βάσει πάντα των αναγκών και των απαιτήσεων σας.
no 3 icon green Σας προτείνουμε τον κατάλληλο καθηγητή
Bάσει αυτών που μας ζητήσατε, θα έχετε μία ολοκληρωμένη πρόταση για τις επιλογές καθηγητών που έχουμε να σας προτείνουμε με όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.
 
Για την επιλογή και πρόταση του καθηγητή που κάνουμε δεν υπάρχει καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση.


Φόρμα αναζήτησης καθηγητών

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και ένας από τους συμβούλους μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας εντός μιας ημέρας για να συζητήσετε το πλήρως προσαρμοσμένο σε εσάς πρόγραμμα παράδοσης ιδιαιτέρων μαθημάτων.

Συμπληρώστε την ειδικότητα του καθηγητή που σας ενδιαφέρει, τον τίτλο ή το επίπεδο του μαθήματος και την περιοχή σας:

Ενδιαφέρομαι για:
στην περιοχή:

Στοιχεία επικοινωνίας

Όνομα:*
Email:*
Τηλέφωνο:
 Οικομάθεια
Μελίνας Μερκούρη 16, Αγ. Δημήτριος, 17342
Αθήνα - Αττική
210 9920730, 211 0137862
info@private-lesson.gr
facebook google plus youtube