Τι αλλάζει στον νόμο για τις Μετεγγραφές των Φοιτητών

Καλύτερη κατανομή του φοιτητικού πληθυσμού πανελλαδικά, προκειμένου να υποστηριχθούν τα ΑΕΙ στην περιφέρεια, αλλά και μείωση του συνολικού αριθμού των μετεγγραφών, χωρίς φραγμούς ωστόσο για όσους φοιτητές το έχουν ανάγκη.
Μετεγγραφές Φοιτητών 2017

Τι αλλάζει στον νόμο για τις Μετεγγραφές των Φοιτητών

Καλύτερη κατανομή του φοιτητικού πληθυσμού πανελλαδικά, προκειμένου να υποστηριχθούν τα ΑΕΙ στην περιφέρεια, αλλά και μείωση του συνολικού αριθμού των μετεγγραφών, χωρίς φραγμούς ωστόσο για όσους φοιτητές το έχουν ανάγκη, εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της αλλαγής του καθεστώτος μετεγγραφών. Μαζί με τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών ανά τμήμα μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι μελετάται η αναμόρφωση των κριτηρίων των μετεγγραφών.

Το υπουργείο Παιδείας υπογράμμισε παράλληλα το πρόβλημα τμημάτων της περιφέρειας που είδαν την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά τα τμήματά τους να χάνουν μεγάλο μέρος των φοιτητών τους μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετεγγραφών. Προκειμένου να δώσει λύση στην “αποψίλωση” των περιφερειακών τμημάτων, αποφορτίζοντας τα ιδρύματα των μεγάλων πόλεων, η πολιτική ηγεσία στο Παιδείας επεξεργάζεται τη νομοθετική αλλαγή της διαδικασίας.

Ειδικότερα, στόχος είναι η δραστική μείωση του αριθμού των μετεγγραφόμενων φοιτητών. Φέτος οι μετεγγραφές ήταν περίπου 5.000, ενώ με τη διαδικασία των ενστάσεων ικανοποιήθηκαν ακόμη 2.000 αιτήματα. Ως αποτέλεσμα, διάφορα τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δήλωσαν αδυναμία εξυπηρέτησης του φοιτητικού πληθυσμού, απειλώντας μάλιστα με προσφυγές κατά των μετεγγραφών. Εκατοντάδες φοιτητές παρ’ ολίγον να χάσουν φέτος το το 2ο εξάμηνο φοίτησής τους, ωστόσο βρέθηκε τελικώς λύση. Προς αποφυγή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το πώς θα ικανοποιούνται μόνο οι φοιτητές που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Αυτό προϋποθέτει την αλλαγή του σχετικού νόμου και των κριτηρίων, ώστε να μην χρειάζεται πλέον η διαδικασία των ενστάσεων, κατά τις πληροφορίες.

Το ισχύον καθεστώς για τις μετεγγραφές διέπεται από τον νόμο 4332/2015, σύμφωνα με τον οποίο "ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, ανά Σχολή ή Τμήμα των ΑΕΙ, όπως αυτό θα οριστεί από τις οικείες Σχολές ή Τμήματα". Τα κριτήρια που ορίζονται βάσει του νόμου είναι οικονομικά και κοινωνικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη φετινή κατανομή των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 καταγράφονται μειώσεις των θέσεων σε σχολές υψηλής ζήτησης. Χαρακτηριστικά, στις Ιατρικές Σχολές οι θέσεις είναι 220 λιγότερες. Ανάλογη ποσοστιαία είναι και η μείωση στις Οδοντιατρικές και τις Φαρμακευτικές σχολές. Παράλληλα μειώνονται οι θέσεις για τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών σε όλα τα τμήματα της χώρας, αλλά και στα τμήματα Αρχιτεκτονικής. Μείωση τέλος καταγράφεται και στις Νομικές Σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αν και συνολικά οι θέσεις στο 1ο επιστημονικό πεδίο αυξάνονται.

Στόχος είναι ο αριθμός των μετεγγραφόμενων φοιτητών στις σχολές υψηλής ζήτησης να πέσει ελαφρώς, ώστε να αποσυμφορηθούν. Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι “πρόβλημα είναι το ίδιο το 15% που ορίζει ο νόμος”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η νομοθετική αλλαγή θα αναπροσαρμόζει τα κριτήρια σε κατεύθυνση τέτοια, ώστε αν δεν υπάρχει ανάγκη, το ποσοστό των μετεγγραφόμενων να μην ανέρχεται στο 15% επί του αριθμού των εισακτέων.

 

Πηγή: avgi.gr

Δείτε ακόμα:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τον ιδανικό καθηγητή

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε
τους στόχους & τις ανάγκες σας.

Θα σας προτείνουμε τον καθηγητή που ταιριάζει στις δικές σας απαιτήσεις μέσα από έναν αριθμό καταξιωμένων καθηγητών, με φροντιστηριακή εμπειρία και πολυετή ενασχόληση με τα ιδιαίτερα μαθήματα

ποιοι είμαστε

no 1 icon dark green Επικοινωνείτε μαζί μας
  • τηλεφωνικά στο 210 9920730 και 211 0137862, ώρες 9:00 - 22:00 όλες τις ημέρες
  • με επίσκεψη στην έδρα μας, Κρήτης 37, Άγιος Δημήτριος, ώρες 10:00 - 20:00, κατόπιν συνεννόησης
  • μέσω e-mail:info@private-lesson.gr
  • συμπληρώνοντας εδώ τη Φόρμα Αναζήτησης Καθηγητών
  • μέσω facebook
no 2 icon orange Συζητάμε τις ανάγκες σας
Εντός μιας ημέρας ένας από τους συμβούλους μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας για να συζητήσετε το πλήρως προσαρμοσμένο σε εσάς πρόγραμμα παράδοσης ιδιαιτέρων μαθημάτων. Μπορεί να χρειαστεί να μάθουμε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες, όπως οι βαθμοί, ο στόχος, οι προσδοκίες σας, το ωρολόγιο πρόγραμμα κ.ά. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς γιατί έτσι θα μας βοηθήσετε να καθορίσουμε ποιός είναι ο ιδανικός καθηγητής για εσάς βάσει πάντα των αναγκών και των απαιτήσεων σας.
no 3 icon green Σας προτείνουμε τον κατάλληλο καθηγητή
Bάσει αυτών που μας ζητήσατε, θα έχετε μία ολοκληρωμένη πρόταση για τις επιλογές καθηγητών που έχουμε να σας προτείνουμε με όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.
 
Για την επιλογή και πρόταση του καθηγητή που κάνουμε δεν υπάρχει καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση.


Φόρμα αναζήτησης καθηγητών

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και ένας από τους συμβούλους μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας εντός μιας ημέρας για να συζητήσετε το πλήρως προσαρμοσμένο σε εσάς πρόγραμμα παράδοσης ιδιαιτέρων μαθημάτων.

Συμπληρώστε την ειδικότητα του καθηγητή που σας ενδιαφέρει, τον τίτλο ή το επίπεδο του μαθήματος και την περιοχή σας:

Ενδιαφέρομαι για:
στην περιοχή:

Στοιχεία επικοινωνίας

Όνομα:*
Email:*
Τηλέφωνο:
 Οικομάθεια
Μελίνας Μερκούρη 16, Αγ. Δημήτριος, 17342
Αθήνα - Αττική
210 9920730, 211 0137862
info@private-lesson.gr
facebook google plus youtube